Често задавани въпроси

ЗДРАВЕ

Не. Може да настинете само от заразяване с вируса, причиняващ настинката. Имайте в предвид, че неправилно използваният или поддържан климатик може да доведе до симптоми, подобни на тези при настинка. Редовната поддръжка ще гарантира, че вътрешността на системата ще остане чиста и ще се предотврати развитието на плесени и бактерии. Трябва да се избягва и задаването на твърде ниски температури при охлаждане.

Според DIN стандарта, препоръчително е да не настройвате климатика под 25°C при охлаждане и разликата между външната и вътрешната температура да не е повече от 6°C. Например, ако навън е 32°C, температурата в помещението не трябва да е по-ниска от 26°C. По-ниската температура в режим на охлаждане намалява влажноста в стаята, което изсушава мембраните в носа и гърлото – това причинява симптоми близки до настинка. От значение за здравословното ви състояние е и колко често се движите между по-студена и по-топла среда.

Обикновените климатици, с изключение на Daikin Ururu Sarara, само циркулират въздуха в затворени помещения. Някои модели системи имат пречистващи филтри, които да почистват въздуха, който минава през тях.  При правилната им поддръжка въздухът от климатика е по-чист от външния въздух като цяло. 

Климатикът Daikin Ururu Sarara е единствения модел, който вкарва пречистен въздух отвън в помещението. Използва технология „Daikin Streamer“ за филтриране на въздуха в затворена среда.

Не. Правилно поддържаният и използван климатик не може да предизвика алергия или друго заболяване. Необходими са правилна поддръжка и редовно почистване. Някои части на климатика често се овлажняват и трябва да се хигиенизират, за да се предотврати образуването на плесени и бактерии.

ОКОЛНА СРЕДА

Може да разположите климатика в дома си и да управлявате потока на въздуха, според вашите желания. Все пак ако имате възможност е добре преди да се монтира системата, специалист от Тери груп да направи оглед и да даде препоръки. Също така в упътването за експлоатация може да се запознаете с различни настройки на климатика, чрез които да бъде избегнато течението.

Според наредбите на ЕС климатиците, съдържащи фреон R22 са забранени за продажба в Европа. Разрешени са фреони R410 и R32. Климатици на Daikin използват R32. Съставките на този хладилен агент нанасят най-малка вреда на озоновия слой.

Шумът на климатика до голяма степен зависи от модела му. Daikin произвежда едни от най-тихите системи на пазара. Те работят при 19 dB(A) (ниво на звуково налягане). Това ниво на звуково налягане може да се съотнесе към леко шумолене на листа или спокойно дишане.

ТЕХНОЛОГИЯ

Инверторният компресор се използва в съвременните климатици. Той работи с различни обороти и следователно свободно регулира капацитета си. В сравнение с по-старите и по-малко ефективни системи, използващи компресори, които само се включват и изключват, един инверторен компресор консумира между 30 % и  50 % по-малко електроенергия.

Да. Това се постига с мулти сплит външно тяло. Тези тела могат да обслужват до 5 вътрешни тела.
Ако искате да ви се изгради такава система, е добре предварително да се консултирате с проектантите
на Тери груп. Това ще осигури ефективната работа на климатичната инсталация.

Да. Отоплението с климатик с термопомпа е в момента най-високо енергийно ефективно и същевременно най-оптималния начин по отношение на разходите.

Когато са поддържани редовно и правилно ,климатиците DAIKIN работят повече от 20 години.

МОНТАЖ
Да. Повечето жилищни климатици са леки, така че не е проблем да се монтират навсякъде. Единственото условие е домът да има добро електрозахранване.
Ако ви предстои монтаж на климатик Daikin и имате въпроси, моля обърнете се към нашите специалисти.

За да важи гаранцията на климатика ви, той трябва да бъде монтиран от оторизирани лица от компанията.

Изборът на подходящ климатик следва да се извършва след консултация със специалист от Тери Груп ООД. Каква мощност на система ви е необходима зависи от много фактори, като например : големината на помещението, изолацията и изложението му, колко прозореца има и т.н. Като правило,са необходими някъде между 60 W и 120 W охладителна мощност.